Decoene logo

Blog

Deurgedreven productontwikkeling, door de ogen van de Deurduwers (of waren het nu Deurtrekkers?)

‘Deurgedreven innovatie’ Een begrip dat De Coene Products intussen toch al sinds 1967 lijkt te mogen claimen. De brand in het Brusselse grootwarenhuis Innovation bracht dat jaar heel wat te weeg, niet in het minst een verscherpte brandwetgeving. De Coene Products wist deze voorschriften, op basis van een eerste brandproef, in de praktijk te vertalen, waardoor de allereerste brandvertragende binnendeur in België een feit was. Dat die ‘deurgedreven innovatiedrang’ intussen nauwelijk is geluwd, bewijzen Louis Cortvriendt en Patriek Vandenbussche, respectievelijk R&D en Product Manager bij De Coene Products.

 

 

Heel wat papierwerk door aangepaste regelgeving

 

Er beweegt wat bij De Coene Products, niet het minst op vlak van R&D en brandwetgeving. Vanaf 1 Juli 2022 zullen branddeuren in België moeten beantwoorden een de Europese standaard EN1634. Hiervoor zullen branddeuren in België moeten beantwoorden aan de EI1 30 of EI1 60 classificatie.

 

“Concreet wil dat zeggen dat we ons arsenaal aan Belgische attesten omschakelen conform de nieuwe Europese EI1 regelgeving. We beschikken op heden dan wel al over heel veel geslaagde EI1 30 of EI1 60 brandproeven, maar aansluitend vergt het een ganse administratieve procedure om met deze Europese brandproeven op de markt te komen,” zo vertelt Louis Cortvriendt, die zich na z’n opleiding Industrieel Productontwerp sinds het voorjaar 2020 Deurduwer mag noemen. “De resultaten van die Europese tests zullen samengevat worden in nieuwe Europese EI1 Benor-attesten.”

 

 

In dialoog met architect en overheid

 

Maar ook los van de wettelijke documentatie komt er heel wat kijken bij de ontwikkeling van een technische binnendeur, zeker gezien het feit dat de deuren bij De Coene Products geen serieproducten zijn, maar steevast maatwerk. Zo vertelt ook Patriek Vandenbussche, de meer ervaren collega van Louis, die intussen al heel wat ‘De Coene-deurduwers-jaren’ op de teller heeft.

 

"Eigenlijk zijn we misschien wel meer Deurtrekkers dan Deurduwers. (lacht) We ‘trekken’ de deuren immers door de wet, om de wens van onze klant toch maar te kunnen verwezenlijken in productie."

 

“Wanneer architecten met een heel specifieke vraag komen, wat volgens de gewone brandnormering niet realiseerbaar zou zijn, schrijven we die vraag nooit meteen af”, zo vertelt Patriek. “Liever gaan we samen met de architect én de overheid na over hoe we dit kunnen oplossen.” - “Eigenlijk is ‘Deurtrekkers’ misschien een betere naam voor Patriek en ik”, grapt Louis. “We ‘trekken’ de deuren immers doorheen de wetgeving, om de wens van onze klant toch maar te kunnen verwezenlijken in productie. En vanaf daar nemen onze collega-Deurduwers het van ons over!”

 

 

Deurgedreven innovatiedrang

 

“Het leukste aan mijn job?”, herhaalt Patriek de vraag. “De vrijheid krijgen om nieuwe zaken te ontwikkelen en voor te stellen aan de directie. En R&D wordt er gehoord, wat het innovatief karakter van De Coene Products aantoont: wij maken hier niet zomaar brandwerende schilderdeuren. We ontwikkelen constant innovaties, en verzetten altijd de bakens!”

 

"De vrijheid om te innoveren is het leukste aan onze job. We ontwikkelen constant, en verzetten altijd de bakens!"

 

Ook nood aan deurgedreven productontwikkeling?

Neem contact op!

 

Of wil je zelf deurduwer worden? 

Ontdek onze vacatures!

Deel dit bericht

Terug naar overzicht

Polygon 31 Mini icon

Word Deurduwer!

Een boom van een vent of een dame die uit het juiste hout is gesneden? Geen probleem, bij De Coene Products gaan we uit van kwaliteit. Dus, ben je M/V/X die graag deure(n) doet en overtuigd dat je het kan maken als Deurduwer? Kom dan gerust deurdraaien in Gullegem, onze deuren staan voor je open!

HHH_0588_edit